Besøk fra Tsjekkia og Litauen

HLB har de siste årene hatt utviklingsorientert prosjektsamarbeid i både Litauen og Tsjekkia. Prosjektene har vært støttet med EØS-midler. Nylig besøkte delegasjoner fra disse to landene Særheim for å evaluere avsluttede prosjektet og diskutere videre samarbeid.

Det ble gjensyn med flere representanter fra det Litauiske kulturdepartementet. Disse kom sammen med personer fra Riksantikvarens utenlandsavdeling. Fokus var på HLB’s prosjektsamarbeid med Lithuanian Association for Castles and Manors (LACM), en organisasjon som jobber for at de mange og gamle herregårdene, slottene og borgene skal vedlikeholdes og være en ressurs for lokalbefolkningen. Dette var et prosjekt med fokus på kulturarv, lokalsamfunn og verdiskaping. HLB leverte også verdiskapingsseminar, i Abromiskes Manor utenfor hovedstaden Vilnius og i bygda Kintai ved Østersjøen.

The Czech national agency tok initiativ til besøket på Særheim på vegne av de tsjekkiske aktørene. HLB har tidligere samarbeidet med Charles University i Praha. HLB leverte kurs i samfunnsentreprenørskap til ansatte ved universitetet. Det er nå opprettet et internasjonalt læringssenter i fantastiske omgivelser i den gamle delen av den tsjekkiske byen Czesky Krumlov. Etter grundig opplæring fra HLB sine forskere og forelesere, skal nå universitetet selv tilby dette kurset.

Både de ansatte ved HLB og de besøkende var godt fornøyde med møtene som resulterte i produktive samtaler og gode muligheter for spennende prosjekt i tiden som kommer.